pátek 30. května 2008

U mě dobrý – pohodová letní komedie

Návrat k retrokomedii se Janu Hřebejkovi vcelku vydařil. Snímek nazvaný podle nezapomenutelné hlášky jednoho z hlavních hrdinů „U mě dobrý“ si na nic nehraje a baví. A to je pro povedenou komedii nejdůležitější.

Děj je zasazen do divokých devadesátých let minulého století, do doby prvních krůčků naší čerstvě vybojované demokracie. Hřebejk tak opustil rozporuplně přijaté snímky ze současnosti (Kráska v nesnázích, Medvídek) a vrhl se zpět do minulosti. Znovu navázal na spolupráci se spisovatelem Petrem Šabachem a scenáristou Petrem Jarchovským a k trojici snímků ze socialismu (Šakalí léta, Pelíšky a Pupendo) přidal kousek z raného kapitalismu.

Film se točí kolem partičky úplně obyčejných kamarádů scházejících se v jedné zapadlé krčmě kdesi v zahrádkářské kolonii v pražské Libni. Hřebejk zpočátku průběžně v jednotlivých střípcích popisuje životní osudy jednotlivých postav. Ty přes velkou známost protagonistů mají možná až překvapivě co říct. Bohužel některé dostanou zbytečně málo prostoru a jejich role je nastíněna jen v kraťoučkých epizodách.

V hospůdce točí pivo rebel z minulého režimu Jiří Schmitzer. Do kůže oděný bývalý vězeň poslouchající legendární plastiky bydlí na hausbótu společně se synem – rebelem – a jeho přítelkyní, která si libuje v ranních koupelích v rouše Evině (Mario Kubaš a Magdalena Zelenková). Nakonec se ani on neudrží a vykutáleného synátora podpoří v boji proti modernímu zlu – nadnárodní síti fastfoodů McDonald’s. „My jsme měli jako nepřítele komunisty, a co mají oni? Mletý maso,“ dodá k tomu bigbíťák. Ženský element zastupuje jeho partnerka Lenka Vlasáková. Když do zapadlé hospůdky vstoupí jako prodavačka kosmetiky a pánům nabídne úžasnou pastu na zuby nebo ještě lepší šampon, mile překvapí a ve své roli potěší. Obzvlášť když se později promění v prostitutku.

Z dalších charismatických postaviček vyniká nepoučitelný alkoholik a zlodějíček Vladimír Javorský. Naopak v desetníčkovém mariáši si nejvíce libuje nesmělý prosťáček Miroslav Vladyka. Jeho grimasy a gesta mu snad každý uvěří. Sympatie publika si navíc získá, když si přivydělává na svatbách jako falešný kominík. Následně ho všichni musí politovat, protože takto těžce vydělané peníze, jež chtěl utratit za první dovolenou u moře se svou milou, hloupě ztratí při hraní skořápek v jedné pražské tržnici. Poté přichází na pomoc vysloužilý kouzelník Bolek Polívka. Ten bryskně vymyslí bláznivý plán, jak získat peníze zpět a svého důvěřivého kamaráda z nepříjemné životní situace zachránit.

Pohodovou letní atmosféru navozenou i díky příjemné hudbě a vynikající práci kamery tak střídá akčnější zápletka – spiklenecká skořápková akce libeňských parťáků, do níž se svým dílem zapojí celá skupinka štamgastů. Z obyčejné partičky se rázem stává partička neobyčejná. Hlavní roli v ní představuje hochštapler Bolek Polívka. V převleku za bohatého milovníka starožitností se zdánlivě vydá trochu provětrat svou naditou peněženku. Následující část ve stylu slavného Podrazu je ještě lepší než úvodní. Rozhodně se budete velmi těšit, jak celá akce dopadne. Překvapí i některé neočekávané zvraty a kouzelnické umění Polívky. Ten dokáže zapálit i obyčejnou vodu a žertovat ve velmi vypjatých chvílích.

Na některých divácích bohužel bude znát zklamání z toho, že autor tentokrát nedokázal natočit plynulý a ucelený snímek. Někdo by něco ubral, jiný zase přidal. Místo toho nám Hřebejk, který si na konci snímku bohužel neodpustí ani obligátní zamávání, vlastně představil dva mini filmy v jednom, z nichž u každého ještě něco málo k superlativům chybí. Škoda. Přesto se U mě dobrý rozhodně zařadí k našim nejlepším filmům tohoto roku. Dovede totiž pobavit a nejednou vykouzlit úsměv na tvářích diváka. Dobrý je ve školní hantýrce za tří. Já však uděluji krásnou dvojku.

Hodnocení: 75 %

Hrají: Bolek Polívka, Jiří Schmitzer, Petr Forman, Miroslav Vladyka, Josef Somr, Lenka Vlasáková, Adam Mišík, Vladimír Javorský, Mario Kubaš, Simona Babčáková, Boris Hybner

Režie: Jan Hřebejk
Scénář : Petr Jarchovský
Kamera : Jan Malíř
Střih : Vladimír Barák
Zvuk : Michal Holubec
Hudba : Norbi Kovacs
Výprava : Milan Býček
Kostýmy : Katarína Bieliková


neděle 11. května 2008

Doom na živo?

Každý milovník počítačových her si jistě rád vzpomene na staré časy, kdy byl jedním z hlavních hitů akční Doom. Je tak příjemné si tuto legendu občas připomenout i v jiném podání. Tentokrát humorně - live v jednom pražském gymnáziu. :-)