pondělí 28. dubna 2008

TV Nova chystá zpravodajský portál tn.cz

Televize Nova v nejbližší době plánuje spustit nový zpravodajský portál na adrese tn.cz, která je inspirovaná úspěšnými Televizními novinami. Podle počítadla a upoutávek, jež se na webu již nachází, stránky odstartují 5. května v 19:40.

Nova má na internetovém poli velké ambice. „Do roka chceme být mezi třemi nejnavštěvovanějšími portály,“ řekl Petr Dvořák, generální ředitel TV Nova. Web bude zpočátku koncipovaný jako čistě zpravodajský, avšak později přibudou i zábavní služby. "Rozhodně to ale nebude pouze převzaté internetové vysílání zpravodajského kanálu. Budeme mít vlastní rubriky, samostatné zprávy, které mohou anoncovat i to, co bude večer v Televizních novinách," dodal Dvořák.

Sílu portálu vidí hlavně v propojení internetu a televize. "Myslím, že internet a televize nejsou odlišné typy médií a že se dokážou vhodně doplňovat." Rád by také vytvořil komunity kolem nováckých televizních pořadů: "Nemusí být věnované jen konkrétnímu jednomu programu. Jestliže vysíláme X-Factor, komunita může být o hudbě jako takové. Jestliže máme Rady ptáka Loskutáka, komunita se může věnovat nejen receptům, které Dalibor Gondík zrovna říká na obrazovce, ale zaměřit se na hobby a kutilství obecně.“

Naše nejúspěšnější komerční televize pro web najala téměř osmdesát lidí, přičemž sahala i do týmů největších konkurentů. Těmi je hlavně skupina Seznam.cz, které patří první pozice na českém internetu, následují nedávno spojené portály Centrum.cz a Atlas.cz a iDnes. Nova již server podporuje televizní kampaní a láká tak potencionální uživatele.

Myslíte, že se svým projektem uspěje?

pondělí 14. dubna 2008

Miloš Urban - Sedmikostelí

V pořadí druhý román Miloše Urbana nás zavádí do pražského Nového města konce dvacátého století, kde autor umně navozuje velmi ponurou atmosféru detektivního příběhu plného neobvyklých vražd, jež postupně tvoří mozaiku a míří k nečekanému vyvrcholení. Pražský Karlov a jeho kostely poskytují skutečně pestré pozadí temnému vyprávění.

Ústředním motivem je příběh nedostudovaného historika Květoslava Švacha – jedince, který se před nepříznivou současností snaží unikat do všedních dnů středověku. Vykořeněný hrdina hledající uplatnění u policie se připlete k několika vraždám. Mordy jsou výjimečné hlavně svou bizarností a krutým provedením. Oběť zalitá betonem, které následně automobil urazí hlavu, snad vypovídá za vše. Autor vše popisuje svým osobitým stylem, kdy dovede až nádherným jazykem plným personifikací a slov, jež pohladí, velmi čtivě popsat všechny surovosti a zároveň navodit hororovou atmosféru. Hrůzostrašné scény navíc bývají doplněny povedenými ilustracemi, jež jen podnítí čtenářovu bujnou představivost.

Také další postavy jsou silné. Nápadité osůbky často vzbudí úsměv, ale i politování. Policista Olejář, jemuž teče z uší hnis značící jeho černé svědomí, stejně jako podivuhodný šlechtic snažící se obnovit zašlou slávu pražských kostelů zanechávají silný dojem. Podobně působí též tajemná Rozeta – sličná dívka od níž nikdo neví, co očekávat. Tu vyhlíží jako erotický symbol, jindy zase odpuzuje. Autor skutečně vymyslel několik velezajímavých charakterů, jejichž osudy k vyprávění velmi přitahují.

Dějem se často prolínají vsuvky zkoumající architektonické styly, Urban kritizuje současnost a její zásahy do volného plynutí dějin. „Gotický román z Prahy“ je doslova odsouzením moderní uspěchané doby, jež víc problémů dělá, než řeší. Jinak svižný tok děje je mnohokrát nečekaně narušen sny a vizemi, v nichž se méně pozorný čtenář může ztrácet a zaměňovat je s realitou. Byla by ale škoda, pokud by se ztratil úplně. Přišel by totiž o napínavý román, jenž dokazuje, že i současní čeští autoři nám mají mnoho co říci.

čtvrtek 3. dubna 2008

Gynekologie se vrací

První řada Gynekologie - seriálu z doktorského prostředí vysílaného na internetové televizi Stream.cz - se zařadila mezi mojí oblíbenou studnici humoru. Populární herci v čele s Petrem Čtvrtníčkem a Jiřím Lábusem konečně připravili také dalších osm dílů. Ty se budou vysílat každý čtvrtek od osmi hodin. Startují dnes. Přinesou opět povedený humor? Sledujte na gynekologie2.stream.cz.